October 16, 2011

❤ Selamat Hari Raya AidilFitri 2011




pinjam anak orang ... hehehe
di halaman rumah kami ....
sampul raya yg reka khas oleh saye .... chantek x ...?





abah & mama kesayangan saye .... terkejut juge bile abah pkai baju ala-ala pakistan ni ... tp layan je ...
bagi wet raya kat anak-anak buah .... hehee paling besh
makcik & anak buah .... dh mcm beradik kembar pulak nye ... hehehe
suasana di pagi raya yg meriah ... paling besh mama masak semua hidangan .... thanz ma!

Terasa seronok sgt berhari raya pada tahun ni ... sebab dapat berkumpul semua ahli keluarga .... dan yg paling besh sbb dapat beraya dgn abah .... Alhamdulillah, syukur abah sihat seadanya sepanjang sebulan berpuasa hingga la sekarang, x mcm tahun lepas .... abah beraya di bilik ICU .... 2 tahun yg lepas banjir ... so heppy sesangt ... w'pon x dpt beraya sepenuhnya ke rumah saudara mara sebelah hubby .... hope thn depan dan seterusnya akan kekal seperti ini




♥Terima Kasih Sudi Baca Dan Komen Corat Coret Acik Wawa ♥

October 10, 2011

❤ Cucur Kodok

hahaha, salam semua harap ceria-ceria slalu ea ... menu minum ptg sy hari ni adelah cucur kodok @ cengkodok @ jemput-jemput ... hihihi wat ever laaaa aci bentuk n rasenye same ... menu ni kena cuba sbb sedap walaupon dh sejuk ... x de makan dgn sos pon ok mam mcm tu ajer .... minum dgn kopi panas ... pergghhhh ...

Bahan-bahan :-
- 300 gm tepung gandum
- 5 cawan Air
- 10 ekor udang sederhana - buang kulit n cincang kecik2
- 1/2 tongkol jagung manis - rebus
- 1 biji lada hijau - potong dadu
- 1 biji bawang besar - potong dadu
- Garam secukup rasa
- 1/4 soda bikabonat

Cara-caranya :-
- Masukkan kesemua bahan-bahan dan gaul sampai sebati ... jgn pekat sgt n jgn lembik sgt adunannya ... agak2 laa ea ...
- Goreng sehingga keperang-perangan ...

siap sedia makan dgn cili sos ....



♥Terima Kasih Sudi Baca Dan Komen Corat Coret Acik Wawa ♥

❤ Kueh Qasidah

hai... salam semua ... menu pagi ni yg teramat simple yg sy cedok dr blog Kak An .... sbb resipi yg simple sgt dan mesti cuba ... kueh ni mmg sedap sgt hubby makan pon smpi licin ... ihihi, memandangkan 1st time try resipi ni so terlembik siket, kena mam guna sudu ... mebi masak x lama sgt kot ... hehehe

Bahan-bahan:-
1 cwn tepung gandum
3 cwn air
7 sudu gula pasir
1/4 sudu garam
1/2 sudu air kapur makan

Bawang rose/ bawang besar - hiris halus

Cara-caranye :-
- Masukkan kesemua bahan kecuali bawang ke dalam periuk
- Masak dgn api sederhana dan masak hingga likat
- Tuang ke dalam loyang dan biarkan sejuk selama 30 minit
- Goreng bawang yang sudah dihiris hingga perang kemudian, curah ke atas kueh itu tadi ..

Siap! mmg sesuai utk menu petang ...



♥Terima Kasih Sudi Baca Dan Komen Corat Coret Acik Wawa ♥

October 9, 2011

❤ 2nd Trip To Sungai Sendat


Rasenye baru je g Sg Sendat yg terletak di Hulu Langat .... tp besh punye pasal tempat tu, kena g lagi .. hihihi, kali ni pegi agak ramai cket dgn dak2 kampong yg menaiki motosikal bersama Abg Ejal sekeluarga .... mmg kena g tempat ni, sbb! air terjun nye masih lg terpelihara, bersih dan sejukkkk .... hihihi layan gmbr jer laaa ea ...

Nak balik dah setelah 2 hari semlm duk sane ... klau g sane mmg kena bermalam sbb x puas ... dh alang2 g jejauh kan .. lagipon kat sane mmg dh tersedia semua kemudahan, mmg selesa klau buat camping ...

Balik tu singgah di Ladang Strawberry kat Genting , sbb klau balik mmg lalu tempat tu .... tp trip kali ni hampa sikit sbb buah strawberry dh abes di petik orang .... huk alaaaaa



♥Terima Kasih Sudi Baca Dan Komen Corat Coret Acik Wawa ♥

❤ 2nd Trip To Telok Cempedak


Salam semua ... ape kabar hari ni ...? harap2 semuanye baik2 ea ... pada pertengahan tahun yg lalu sy berkesempatan menjenguk kak long sy di Felda Chini 5, Pekan Pahang ... tujuan pegi sane cuma nak menjengah, temankan mak n abah yg teringin nak ke sana .... kalau ke sana mmg rasenye x mis g Telok Cempedak di Kuantan Pahang .... cuma x dapat nak mandi jer sbb selalu pegi lewat ... iye laaaa dr rumah kak long nak ke TC tu je makan ms hmpir 2 jam ... len kali klau nak g TC mmg kena g awal2 laaa baru puas round2 pekan Kuantan ....

Tp, entri kali ni sy cuma lebih nak cerita tentang tmpt makan yg biasa kitorg pegi klau pegi TC ... tmpt nye tak jauh dari Kuantan iaitu Tanjong Lumpur .... tmpt makan tu namenye tak silap saya 'Ana Ikan Bakar Petai' ... tmpt nye mmg besh, n menu2 nye semua sbb esp Ikan Bakar & Kerabu Mangga ... mmg marbeles laaaa .... hihihi, nanti klau korang tersesat ke Tanjong Lumpur jgn lupe singgah ea .... sy mmg rekemen tmpt tu ...



♥Terima Kasih Sudi Baca Dan Komen Corat Coret Acik Wawa ♥

❤ Nasi Ayam Special

Salam semua ... harap hari ini semua ceria-ceria selalu .... jgn monyok2 hokey ... hihihi , sebenarnya dh lama sgt nak try buat Nasi Ayam ni ... mmg tak pernah buat sndr rasenye ... Alhamdulillah akhirnya hajat kesampaian .... hubby ckp sedap mcm kat kedai makan ... hehehe jom layan resepi yg simple ini

Bahan-bahan :-
A. Sup
1/2 ekor ayan di bersihkan dan di rebus hingga empuk bersama 1 bgks sup bunjut, halia ketuk dan air secukupnya .

Bawang besar - 1 biji (hiris halus)
Bawang putih - 2 biji (hiris halus)
Halia - 1 inci (hiris halus)
Kulit kayu manis - 2 batang
Bunga lawang - 3 biji
Buah Pelaga - 3 biji
Cengkih - 3 biji
Marjerin - 3 sudu

Daun sup

Cara-caranya :-
- Panaskan marjerin , kemudian tumis bahan-bahan tersebut sampai wangi
- Bahagikan kpd 2 iaitu masukkan sedikit ke dalam sup dan nasi

B: Nasi
- Cuci 3 cawan beras dan toskan
- Masukkan kedalam periuk yang sudah ade bahan tumisan dan 5 cawan air rebusan sup

C: Ayam
- Keluarkan ayam dari sup dan letakkan ke dalam mangkuk berasingan bersama 1/2 cawan sup, letak kicap manis dan perap selama 1/2 jam
- Kemudian golekkan bersama putih telur 1 biji dan goreng dgn minyak banyak sehingga garing

D: Sos
- Cili besar - 2 biji
- Cili Api - 3 biji
- Bawang putih - 1 biji
- Tomato - 1 biji
- Sos cili - 3 sudu

Caranya:
- Kisar kesemua bahan tersebut bersama air masak, kemudian perasakan dgn garam & gula.

Ulam-ulaman:-
Kemudian hias Nasi Ayam tersebut dgn ulam seperti Salad, Timun dan Tomato


Selamat Mencuba !!!!



♥Terima Kasih Sudi Baca Dan Komen Corat Coret Acik Wawa ♥

❤ Tauhu Bersumbat

Inilah hasilnya Tauhu Bersumbat ...
Isi tauhu di keluarkan dahulu

Gaul semua bahan-bahan

hai... selamat berhari minggu ... memandangkan x ke mane2 ari ni , tetiba perasaan terajin pulak nak masak memasak ari ni .. hehehe, kelmarin kakak sy ade pergi open house rumah Ketua Kampung ... dia ckp dia ade makan sejenis kueh yg di buat dr tauhu yg di sumbat .... seddaaappppp sgt kate nye smpikan menu yg lain x nk jamah .... bile dia ckp mcm tu, hati teringin nak cuba menu tu w'pon sebelom ni x pernah nmpk & x penah pula nak merasa .... tp, kakak sy tu ade bagi hint utk resipinye .... jom layan resepi sy sndri, yg memang ternyata sedap w'pon agak remeh jugelah proses membuat nye .... rugi tau x cuba ... hehehe

Bahan-bahan :-
5 keping tauhu - di belah 4 dan goreng garing
Ikan Kembung - 4 ekor di rebus & ambil isinya
Bawang besar - 1 biji (potong dadu)
Bawang putih - 1 biji (potong dadu)
Cili besar - 1 biji (potong dadu)
Daun Sup - Hiris halus
Lada putih - 1 sudu kecil
Garam & serbuk perasa

Cara Membuatnya :-
- Tauhu di belah 4 dan goreng garing , kemudian tauhu tersebut di tebuk dan korek isinya
- Ikan kembung yg sudah di rebus di lenyek bersama isi tauhu
- Masukkan bahan-bahan yang sudah dipotong dadu, daun sup, lada sulah, garam & perasa secukupnya.
- Isi yang sudah digaul, masukkan kembali ke dalam tauhu tadi ...
- Goreng sebentar

ps : paling marbeles makan dgn sos cili.... selamat mencuba !!!





♥Terima Kasih Sudi Baca Dan Komen Corat Coret Acik Wawa ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Fully Design By Cik Rose Cute | For ADEK M@NJA 2013 ©| Best View: Google Chrome