Resipi ni aku cedok dr blog resipidiana.blogspot.com & myresipi.com .... klau g bazar ramadhan sama ada kat kanchong darat atau kat banting mmg aku x lepas beli kueh Tepung Pelita ni ataupon kueh Tako ... mmg besh dia punye rase , sbb tu lah aku try buat .... hehehe
Bahan-bahan :
1 cawan tepung beras
1 cawan gula
4 cawan air
1 cawan air pandan
4 sudu besar tepung beras (ratakan)
1 biji kelapa diperah jadi 4 cawan santan
sedikit garam
sedikit air kapur (aries omit)
Cara-cara membuat adunan yg warna hijau
1. Tepung (1 cawan) , air, gula, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati.
2. Masakkan tepung yg diadun dan kacau hingga masak dan berkilat.
3. Bila dah masak masukkan dalam acuan yang disukai. Kalau daun pisang lagi sedap, tapi aku guna daun pandan lagi sedap walaupon rumit nk membuatnye ...
Cara-cara membuat adunan yg warna putih:
1. Masukkan santan , tepung yg 4 sudu tadi dan garam. Kacau sehingga sebati dan ketepikan.
2. Masak santan yg diadun tadi dan kacau sehingga pekat.
3. Angkat santan dan curah ke atas tepung yg di dalam acuan tadi.
4. Sejukkan
No comments:
Post a Comment