Bahan-bahan :-
A. Sup
1/2 ekor ayan di bersihkan dan di rebus hingga empuk bersama 1 bgks sup bunjut, halia ketuk dan air secukupnya .
Bawang besar - 1 biji (hiris halus)
Bawang putih - 2 biji (hiris halus)
Halia - 1 inci (hiris halus)
Kulit kayu manis - 2 batang
Bunga lawang - 3 biji
Buah Pelaga - 3 biji
Cengkih - 3 biji
Marjerin - 3 sudu
Daun sup
Cara-caranya :-
- Panaskan marjerin , kemudian tumis bahan-bahan tersebut sampai wangi
- Bahagikan kpd 2 iaitu masukkan sedikit ke dalam sup dan nasi
B: Nasi
- Cuci 3 cawan beras dan toskan
- Masukkan kedalam periuk yang sudah ade bahan tumisan dan 5 cawan air rebusan sup
C: Ayam
- Keluarkan ayam dari sup dan letakkan ke dalam mangkuk berasingan bersama 1/2 cawan sup, letak kicap manis dan perap selama 1/2 jam
- Kemudian golekkan bersama putih telur 1 biji dan goreng dgn minyak banyak sehingga garing
D: Sos
- Cili besar - 2 biji
- Cili Api - 3 biji
- Bawang putih - 1 biji
- Tomato - 1 biji
- Sos cili - 3 sudu
Caranya:
- Kisar kesemua bahan tersebut bersama air masak, kemudian perasakan dgn garam & gula.
Ulam-ulaman:-
Kemudian hias Nasi Ayam tersebut dgn ulam seperti Salad, Timun dan Tomato
Selamat Mencuba !!!!
No comments:
Post a Comment