Bahan-bahannya:
minyak secukupnya
garam secukup rasa
serbuk perasa,
gula secukup rasa
Bahan untuk dikisar:
7 batang lada merah
15 - 20 batang lada padi (kalau nak pedas boleh tambah)
3 biji bawang besar
7 ulas bawang putih
7 ulas bawang putih
1 1/2 inci kunyit hidup
Cara-caranya:-
1. Panaskan minyak secukupnya dan tumis rempah yang telah dikisar.
2. Rempah hendaklah ditumis dengan api yang sederhana besar sehingga ia betul-betul masak dan bangkit baunya.
3. Masukkan bahan-bahan perasa seperti garam, serbuk perasa dan gula secukup rasa.
4. Sambil rempah dimasak secara perlahan. Menggunakan kuali yang berasingan, letakkan sedikit minyak dan goreng udang 1/2 masak sehingga kulitnya bertukar warna kemerah-merahan.
5. Bila rempah telah pun masak dengan betul dan menggeluarkan minyak (atau erti kata pecah minyak). Masukkan udang yang telah digoreng setengah masak tadi dan gaul rata dengan rempah selama 3 minit.
6. Pastikan anda tidak menggoreng udang terlalu lama supaya isinya kekal lembut dan segar. Angkat dan hidangkan.
Nota: Aku goreng udang dikuali yang berasingan untuk mengelakkan dari udang menggeluarkan air jika dimasukkan kedalam rempah yang telah disediakan. Ini dapat menyingkatkan masa memasak dan mengekalkan kesedapan rempah yang telah ditumis dengan sempurna.
Korang kena try resipi ni tau .. Selamat Mencuba !!
No comments:
Post a Comment