October 27, 2010

❤ Ubi Rebus Spicy

Sarapan pagi kali ini special sikit sebabnya setiap pagi mak asyik request tak lempeng, cengkodok, rasa mcm x jemu aje laa, tp kalau saya buat lempeng atau cengkodok nak ada kuah pencicah, paling cikai pon sos botol je la... paling feberet sos cap life tak pon kimball... hehehe memilih pulaknye kan ...?

Walaupon duduk kampung ingat senang ke nak makan ubi...? kalau tanam asek lembu je yg membedal huhuhu so terpaksalah membeli jugak. Tp, kalau setiap kali makan ubi rebus mama asyik teringat je zaman dulu2 ... zaman kakak2 n abg2 saya ... masa susah, masa zaman jepun .... aduyaaiiii nnt mama mula lah berceramah smpi abes ubi tu saya bedal ... hehhee... di sebabkan tak nak asek buat ubi rebus biasa je so, kali ni saya buat ikut kelainan ... kalau anda semua nak makan ubi rebus yg sedap kena pilih ubi merah sbbnya ianya lembut, kalau ubi kuning utk buat kerepek dan ubi putih utk buat kuih-muih...

~Resipi~

Bahan-bahan:
~ Ubi Rebus 2 Kilo (di rebus dahulu bagi empuk)
~ Bawang Besar - sebiji (dihiris)
~ Bawang Putih - 2 biji (dihiris)
~ Cili Api - 5 biji (Dihiris)
~ Ikan Bilis
~ Garam dan Serbuk Perasa
~ Minyak Masak

Cara Memasak:
~ Rebus ubi dahulu sampai lembut
~ Tumiskan bahan-bahan dihiris dan juga ikan bilis
~ Masak hingga naik bau kemudian, masukkan garam dan serbuk perasa
~ Masukkan ubi yg di rebus tadi, gaul bagi rata

Siap Utk Di Hidang!



♥Terima Kasih Sudi Baca Dan Komen Corat Coret Acik Wawa ♥

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Fully Design By Cik Rose Cute | For ADEK M@NJA 2013 ©| Best View: Google Chrome