Tapi ape pon jom layan resipi ni ... sedap juga kerang di masak mcm ni, x de laaa asek nak makan sambal kerang aje kan ...?? hehhehe
Bahan-bahan :
Kerang - 1 kilo direbus dan dikopek
Bawang Merah - 3 biji dihiris
Bawang Putih - 4 biji dihiris
Cili Api - 7 biji dihirs
Cili Besar - 2 biji dihiris
Belacan - 1 inci dibakar
Air Asam Jawa yg sudah dibancuh dgn belacan bakar
Santan kelapa - RM 1.00
Garam & Serbuk Perasa
Minyak utk menumis
Cara-caranya :
- Tumiskan bahan-bahan hiris sampai nak bau dan layu
- Masukkan air asam jawa yg sudah dicampur dgn belacan
- Bila sudah mendidih masukkan santan dan juga kerang
- Perasakan dgn garam dan serbuk perasa
Siap!!
No comments:
Post a Comment