Bahan-bahan :
Ketam bunga - 1 kilo digoreng (jgn letak ape2 tau, basuh terus goreng)
Cili Kisar - 3 sudu besar
Bawang Merah - 3 biji ditumbuk
Bawang Putih - 5 biji ditumbuk
Halia - 1 inci ditumbuk
Sos Cili
Sos Tomato
Sos Tiram
Asam Keping - 1 kpg
Gula, Garam & Serbuk Perasa
Minyak utk menumis
Cara-caranya :
- Tumiskan bahan-bahan tumbuk hingga wangi
- Masukkan cili kisar, tumis sampi pecah minyak
- Letak air sedikit supaya tidak hangit dan terlalu kering
- Masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram & asam keping
- Perasakan dgn gula , garam & serbuk perasa
- Kemudian taburkan ke atas ketam yg telah di goreng
Bahan tabur:
Lobak masin / manis - di cincang halus
Daun Kari - 2 tangkai
Bawang Besar - 1 biji dihiris bulat2
Caranya:
Goreng kesemua bahan2 tersebut hingga layu kemudian taburkan keatas sambal ketam
No comments:
Post a Comment