Di kesempatan ini adek sempat masak Udang Tempoyak resipi dr Mama ... klau nak cuba memasaknya adek akan turunkan resipi nya yer ....
Bahan~bahan:
Udang Galah - 1/2 kilo (tak kisah laa udang ape2 aci jgn udang geragau yer)
Tempoyak - 1 senduk besar
Bawang Merah - 3 biji dihiris
Bawang Putih - 4 biji dihiris
Cili Api - 8 biji dihiris bulat2
Serai - 2 batang dihiris bulat2
Daun Kunyit - 1 helai dihiris halus
Santan Kelapa - RM 2.00
Serbuk Kunyit, Gula, Garam & Perasa
Cara~caranya :-
- Masukkan santan ke dalam periuk, satukan tempoyak & bahan-bahan hiris kecuali daun kunyit dan serbuk kunyit
- Panaskan santan tersebut hingga mendidih tapi jgn sampi pecah minyak
- Kemudian apabila sudah mendidih, masukkan udang yg sudah di siang dan di basuh
- Masak sebentar kemudian perasakan dgn gula, garam & serbuk perasa
- Akhir sekali masukkan daun kunyit yg sudah di hiris halus2
Seeloknya Udang Gulai Tempoyak ni rasanya biar pedas2 manis ... baru syiok nak mam dgn nasi panas ... x de lauk lain pun x pe ... hehehe
No comments:
Post a Comment