July 24, 2011

❤ Udang Gulai Tempoyak

kalau dh tiba musim derian ni ... fikiran terus teringt kat tempoyak ... bile teringt tempoyak, fikiran terus teringt 'Udang Gulai Tempoyak!' ... huhuhu, mmg kalao dh makan tu 2~3 pinggan skali mengadap ... rugi nye sape2 yg x berminat kat tempoyak ... hahaha

Di kesempatan ini adek sempat masak Udang Tempoyak resipi dr Mama ... klau nak cuba memasaknya adek akan turunkan resipi nya yer ....

Bahan~bahan:
Udang Galah - 1/2 kilo (tak kisah laa udang ape2 aci jgn udang geragau yer)
Tempoyak - 1 senduk besar
Bawang Merah - 3 biji dihiris
Bawang Putih - 4 biji dihiris
Cili Api - 8 biji dihiris bulat2
Serai - 2 batang dihiris bulat2
Daun Kunyit - 1 helai dihiris halus
Santan Kelapa - RM 2.00
Serbuk Kunyit, Gula, Garam & Perasa

Cara~caranya :-
- Masukkan santan ke dalam periuk, satukan tempoyak & bahan-bahan hiris kecuali daun kunyit dan serbuk kunyit
- Panaskan santan tersebut hingga mendidih tapi jgn sampi pecah minyak
- Kemudian apabila sudah mendidih, masukkan udang yg sudah di siang dan di basuh
- Masak sebentar kemudian perasakan dgn gula, garam & serbuk perasa
- Akhir sekali masukkan daun kunyit yg sudah di hiris halus2

Seeloknya Udang Gulai Tempoyak ni rasanya biar pedas2 manis ... baru syiok nak mam dgn nasi panas ... x de lauk lain pun x pe ... hehehe




♥Terima Kasih Sudi Baca Dan Komen Corat Coret Acik Wawa ♥

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Fully Design By Cik Rose Cute | For ADEK M@NJA 2013 ©| Best View: Google Chrome