October 20, 2010

❤ Ubat Semput


Sejak kebelakangan ni hubby kerap sangat kena semput .... kesian sgt bila tengok keadaan dia mcm tu .,.. dulu, aku mmg x tau info pasal penyakit ni sebabnya, dalam family aku belum lagi ade yg kena penyakit tuu ... bila hubby cakap macam nak setengah mati, baru la aku anto dia g hospital ... aku ingat kan macam biase aje rupa nye kena sedut gas ....

Bila aku baca info tentang penyakit ni kat hospital, baru la aku tau cam ne derita nye bila dah kena ... rmai jugak rupanye yg ade penyakit ni, paling kesian baby pon ade yang kena ... cam ne la dia rase .... hrmmmm.... skrg baru la aku prihatin tentang penyakit nih... mostly aku kena tau coz hubby sendiri ade penyakit tuu...

Dalam pada mase yg sama aku pon cari jugak lah alternatif lain, cara yang terbaik utk mengubatinya ... x kan xde ubat kan...? x kan nak bergantung pada gas dan in healer kan ...? apa yg aku tau sebenarnya penyakit asthma ni ade ubatnya ...

1st aku dgr petuanya bagi makan paru-paru unta ... ade jugak abah belikan masa abah mengerjakan ibadat haji 2 tahun yg lepas ... tp, aku tengok tak berkesan jugak ....

2nd, lepas kawin aku dgr petua baru... member cakap dia dulu pon ade semput kemudian, ayah dia bagi makan ayam cemati hitam ...?? cam ne rupa ayam tu ye ...? katenye semuanye berwarna hitam dah boleh didapati di kebun-kebun aje tapi susah jugak la nak cari. Caranye, panggang ayam tu lepas tu kena makan kat depan tangga dari lepas zohor smpai sebelum asar ... kalau ade org tegur jgn menoleh atau menyahut ... Alhamdulillah, lepas tu dia baik asthma ....

3rd, baru2 ni aku dengar derang bagi patua makan tupai plak nye ...

Ish macam2 plak ubat semput ni, tp hubby ade jugak cakap... dia sanggup makan ape je yg boleh sembuhkan semput ni, x tertahan lagi rase nye ...

masih memikirkan lagi nak try bagi makan tupai tu ... tp, mcm x lalu aje aku nak masak tupai tu laaa...


♥Terima Kasih Sudi Baca Dan Komen Corat Coret Acik Wawa ♥

3 comments:

Orang Jahat said...

semput mana boleh baik, dia boleh dikurangkan je..

selalunya orang yang ada semput nih dia ada trigger dia sendiri, satu mende yang akan menyebabkan dia kena semput, contohnya saya tak boleh makan maggis langsung, makan sikit je confirm kena..

nak kurangkan semput tuh adalah dengan banyak minum air masak, lepas tuh banyakkan bersenam..

bila kena semput tuh, first thing jangan panik, ramai orang sengsara semput pasal dia panik, bila panik otak kita nak banyak oksigen, tapi paru2 tak dapat sedut oksigen (sebab dah ketat kena semput) itu yang boleh tumbang tuh..

secondly, bila kena serang semput tuh, kalau boleh keluar daripada tempat yang kecik, contohnya bilik ke, dan ke tempat lapang.. rumah awak kan ada tanah lapang kat depan tuh, kalau hafiz kena suruh dia keluar ke tanah lapang, tenangkan fikiran, lepas tuh tarik nafas slow2... bagitau hafiz dia yang control paru2 dia, bukan paru2 dia yang control dia..

insyaAllah boleh kurang..

saya sendiri sebenarnya menderita dengan penyakit semput.. ramai orang tatau.. :P

@dEk ManJ@ said...

Ooo mmg semput x leh baik ker ...? kalau boleh kurangkan x pe laa sekurang2 nya x de la kerap kena...

ok thanz bagi info, lepas ni sy akan lebih berhati2 menjaga org semput ... hihihi...

awk penah ckp awk pon ade semput sbb tu awk x merokok kan...? btol x ..?

Anonymous said...

Btl2, yg ni aku setuju sebab aku pun ada semput n aku control mcm mne yg ko buat tu,jgn panik je,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Fully Design By Cik Rose Cute | For ADEK M@NJA 2013 ©| Best View: Google Chrome