Menu petang hari ni tersangatlah simple ... tekak saya tetiba teringin pulak nak makan Lempeng cicah dengan Sambal Jawa ... bile cakap dgn hubby, dia cadangkan buat Lempeng Kelapa pulak ... takpelah layan kan aje laaa ... syiok tau sampai licin kitorang makan, lagi2 makan kat tepi pantai kan ...?? perhhhh
Ini resipinya, kalau ada yang nak try laaa ... :)
Bahan-bahan Lempeng:
* 500g Tepung Gandum
* 1 senduk Kepala Parut
* Secubit Garam
* Sedikit Air
Cara Masak
* Gaul kesemua bahan, biarkan cair sedikit
* Panaskan minyak sedikit, kemudian ambil 1 senduk adunan tepung dan tebarkan atas kuali
Bahan-bahan Sambal Jawa
* 1 biji Bawang Besar - potong bulat-bulat pon boleh
* 2 biji Bawang Putih - tumbuk
* 3 biji Cili Hijau - potong serong
* 5 biji Cili Api - potong serong {nak pedas tambah lagi}
* Segenggam Ikan bilis
* Air Asam Jawa 1/2 cawan
* Sedikit belacan
* Serbuk perasa
* Sedikit minyak masak untuk menumis
p/s :- asam jawa dan belacan bancuh bersama
Cara Masak
* Goreng ikan bilis, kemudian masukkan bawang putih, bawang besar dan cili
* Tumis tapi jangan garing sangat
* Masukkan bancuhan air asam jawa + belacan dan serbuk perasa
No comments:
Post a Comment