December 16, 2013

Resipi Baked Cheese Potato

 Assalamualaikum .... Selamat malam semuanya .... mata masih belom mengantuk lagi ... saje-saje nak share resipi ciptaan ku sendiri iaitu 'Baked Cheese Potato' kateeenye ..... heeee

Sebenarnya sebelum ni saya memang tak tahu dan tak pernah rasepon baked cheese potato ni sehingga lah saya terjumpa ada orang jual di Pasar Karat, Stadium Shah Alam. Ape lagi, macam peliik je, siap kentang tu di bungkus-bungkus dgn aluminium foil dan di bakar. Tengok signboard, baked cheese potato, ade pelbagai variasi antaranya baked cheese potato daging, ayam, cendawan dan black pepper ...

So, dah alang-alang dah sampai saya pon beli laa 1, baked cheese potato perasa daging. Mase tu badan pon tak berapa sihat, memang dah lemah longlai so saya suruh rakan saya hantar terus ke hotel sbb dah muntah-muntah dalam kereta. Tugasan kali ini mencabar cket kena keluar masuk kereta, dengan cuaca yang panas tu yg buat demam .... heee

OK, berbalik pada baked cheese potato tu ... lepas dah rehat dan mandi, saya terus makan baked cheese potato tu .... errrrmmmmm, rasenya not bad laaa ... kalau makan tu macam dh tahu ape resipinye ... heee, sebiji RM4.00 ... mahal jugaklah utk sebiji kentang, mgkin yang mahal tu sebab ade cheese .


Kebetulan masa kenduri hari tu, hati memang teringin nak buat resipi untuk anak-anak buah rase, aku dh buat intinya dan beli cheese, kentang pon dah beli ... kentang USA lagi kaaauuu .... keh3 ..

Tapi! tapi tu laaa, yelah time kenduri kan orang ramai yang rewang, kebetulan mase tu aku pegi ke kedai jap ... sekali tengok kentang aku semuanye dah siap kupas dan potong-potong buat wedges ..... errrmmmm, bile aku tanye sape suruh potong wedges ni ...? dorang semua cakap si safura my niece yg bagi arahan .... sudahhnye tak jadi buat time tu ...

Kemudian, aku dah plan-plan ni nak buat baked cheese potato masa pegi honeymoon kat Golden Palm Tree nanti, bawak dapor yg aku beli tu, yg rege smpi xxxx ... buat installment potong gaji lagi kaauu .... keh3x ... ok laaa tak nak citer panjang lebar, meh aku perturunkan resipi ... lokasi masak kentang ni di Golden Palm Tree di bilik 046 .. hehehe

Bahan-bahan:-
5 biji kentang USA - rebus letak garam

Inti:-
1 buku daging kisar jenama Ramly
1 botol sos cendawan spaghetti jenama Kimball
3 sudu sos cili Kimball
5 sudu cili kering yang siap blend bersama bawang merah dan bawang putih
2 biji tomato potong dadu
gula, garam dan perasa

Cheese, ape-ape cheese kot, tapi aku guna jenama Cheesedale ... 1 biji kentang, 1 kpg cheesedale

Cara masak inti :-
- Panaskan minyak dan tumis cili kisar hingga terbit minyak, masukkan daging kisar dan hancur-hancurkan daging tersebut.
- Bila dah sebati, masukkan sos spaghetti dan sos cili, kalau kering masukkan sedikit air
- Perasakan dengan garam, gula dan perasa
- Masukkan  tomato yang sudah di potong dadu...

Cara masak Baked Cheese Potato:-
- Kentang yang sudah direbus, potong tengah-tengah dan masukkan inti, letak cheese dan balut dengan aluminium foil.
- Kemudian bakar...

siaaappp ... selamat mencuba ye kawan-kawan, hb kate sedaaaap bertambah-tambah dia makan ....


..........................




♥Terima Kasih Sudi Baca Dan Komen Corat Coret Acik Wawa ♥

4 comments:

Niesa said...

eiii..mcm sedap je..resepi pun mudah..nnti nk cuba la..

Acik Wawa said...

memang pon ... cube laaa niesa ... heee

EKIN RIEN said...

pernah makan dulu, lama dah... sedapnya. kena try buat ni. tq tuk resepi

Faha Wan said...

Mcm best je..ni yang kene cuba nI..tetiba petang2 ni lapa lak..

myfreshvita.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Fully Design By Cik Rose Cute | For ADEK M@NJA 2013 ©| Best View: Google Chrome