March 13, 2009

❤ Resepi Chim Cut Ro-Ti

Resipi ni adalah resipi dari makanan vietnam ... Mulanye resipi ni dlm bahasa indon .. so aku try ler ubah suaikan perkataan2 nyer utk memudahkan kite semua memahaminye ....

Bahan-bahan :-
4 ekor burung puyuh, belah jadi 2-4
3 sendok makan minyak bijan
2 sendok makan minyak
3 biji bawang putih, haluskan
4 batang daun bawang, iris halus
1/2 batang serai, iris halus
1 sendok teh cabai tumbuk
1 sendok makan sos ikan
1 sendok teh gula pasir
1/2 sendok teh garam

Cara Memasak :-
Panaskan minyak, lalu masukkan bawang putih, tumis hingga kuning.
Masukkan daun bawang dan serai, kacau rata, tumis sampai layu, angkat, lalu masukkan cabai tumbuk, sos ikan, gula, dan garam, kacau rata dan sejukkan.
Gaul tiap burung puyuh dengan bumbu tadi hingga rata, biarkan 2 jam dalam bekas, lalu cucuk dengan lidi sate.
Panggang di atas bara api/di dalam oven (180 derajat Celsius) sampai masak sambil dibolak-balik dan disapu dengan minyak bijan, angkat.
Biasanya burung puyuh panggang disajikan bersama-sama dengan garam, merica, dan jeruk nipis.

♥Terima Kasih Sudi Baca Dan Komen Corat Coret Acik Wawa ♥

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Fully Design By Cik Rose Cute | For ADEK M@NJA 2013 ©| Best View: Google Chrome