March 13, 2009

❤ Resipi : Opor Burung Puyuh


Resipi ni aku 'copy' dari Laman web rasmi Majlis Daerah Pekan ... Resipi dari Istana Pekan ... so mmg kena try lah kan ...



Bahan-bahan
850g burung puyuh – dibelah dua
25g bawang merah
2 ulas bawang putih
5 hiris halia
2 batang serai – dititik
10sm kulit kayu manis
20 ulas buah pelaga
1 sudu teh bunga cengkih
125g bawang merah
50g bawang putih
50g lada kering
2.5sm kunyit hidup
2.5sm lengkuas
2.5sm halia
½ ibu jari belacan
50g rempah opor
4 biji lada hijau – dipotong dua
200g bawang merah – dimayang kasar
3-4 cawan santan pekat
75g kerisik
1½ cawan minyak


Cara memasak

Panaskan minyak. Tumis serai dan bahan-bahan ‘A’ bersama rempah campak sehingga kekuningan dan naik baunya. Kemudian masukkan bahan-bahan ‘B’ dan tumis sampai garing dan pecah minyak serta wangi.

Campurkan rempah opor dan goreng sehingga pecah minyak dan wangi.
Masukkan burung puyuh. Masak di atas api kecil sebentar dan gaul dengan rata, barulah masukkan santan dan kerisik. Setelah pecah minyak dan pekat sedikit masukkan bawang besar dan lada hijau.





♥Terima Kasih Sudi Baca Dan Komen Corat Coret Acik Wawa ♥

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Fully Design By Cik Rose Cute | For ADEK M@NJA 2013 ©| Best View: Google Chrome