March 31, 2009

❤ Aku dan Kenangan

Telah banyak suka duka yg pernah kami lalui ... telah banyak juga pengalaman pahit dan manis kami tempuhi ... Telah banyak gurau senda , gelak tawa bersama ... telah banyak juga pertelingkahan antara kami berdua .... Tapi kami tetap bersama .... kami tetap bergembira bersama ... kami tetap bahagia bersama ...

Tetapi kali ini , mungkin episod terakhir buat kami berdua ... Dugaan yg melanda telah melemahkan semangat kami untuk bersama ... Ujian yg mendatang juga telah meretakkan perhubungan yg selama ini kurasakan bahagia .... Oh Tuhan ... adakah aku ada jodoh bersama dgnnya ...?? Adakah ini hanyalah sebahagian cubaan dan dugaanMu buat kami berdua ...?


♥Terima Kasih Sudi Baca Dan Komen Corat Coret Acik Wawa ♥

March 13, 2009

❤ Resipi : Opor Burung Puyuh


Resipi ni aku 'copy' dari Laman web rasmi Majlis Daerah Pekan ... Resipi dari Istana Pekan ... so mmg kena try lah kan ...



Bahan-bahan
850g burung puyuh – dibelah dua
25g bawang merah
2 ulas bawang putih
5 hiris halia
2 batang serai – dititik
10sm kulit kayu manis
20 ulas buah pelaga
1 sudu teh bunga cengkih
125g bawang merah
50g bawang putih
50g lada kering
2.5sm kunyit hidup
2.5sm lengkuas
2.5sm halia
½ ibu jari belacan
50g rempah opor
4 biji lada hijau – dipotong dua
200g bawang merah – dimayang kasar
3-4 cawan santan pekat
75g kerisik
1½ cawan minyak


Cara memasak

Panaskan minyak. Tumis serai dan bahan-bahan ‘A’ bersama rempah campak sehingga kekuningan dan naik baunya. Kemudian masukkan bahan-bahan ‘B’ dan tumis sampai garing dan pecah minyak serta wangi.

Campurkan rempah opor dan goreng sehingga pecah minyak dan wangi.
Masukkan burung puyuh. Masak di atas api kecil sebentar dan gaul dengan rata, barulah masukkan santan dan kerisik. Setelah pecah minyak dan pekat sedikit masukkan bawang besar dan lada hijau.





♥Terima Kasih Sudi Baca Dan Komen Corat Coret Acik Wawa ♥

❤ Resepi Chim Cut Ro-Ti

Resipi ni adalah resipi dari makanan vietnam ... Mulanye resipi ni dlm bahasa indon .. so aku try ler ubah suaikan perkataan2 nyer utk memudahkan kite semua memahaminye ....

Bahan-bahan :-
4 ekor burung puyuh, belah jadi 2-4
3 sendok makan minyak bijan
2 sendok makan minyak
3 biji bawang putih, haluskan
4 batang daun bawang, iris halus
1/2 batang serai, iris halus
1 sendok teh cabai tumbuk
1 sendok makan sos ikan
1 sendok teh gula pasir
1/2 sendok teh garam

Cara Memasak :-
Panaskan minyak, lalu masukkan bawang putih, tumis hingga kuning.
Masukkan daun bawang dan serai, kacau rata, tumis sampai layu, angkat, lalu masukkan cabai tumbuk, sos ikan, gula, dan garam, kacau rata dan sejukkan.
Gaul tiap burung puyuh dengan bumbu tadi hingga rata, biarkan 2 jam dalam bekas, lalu cucuk dengan lidi sate.
Panggang di atas bara api/di dalam oven (180 derajat Celsius) sampai masak sambil dibolak-balik dan disapu dengan minyak bijan, angkat.
Biasanya burung puyuh panggang disajikan bersama-sama dengan garam, merica, dan jeruk nipis.

♥Terima Kasih Sudi Baca Dan Komen Corat Coret Acik Wawa ♥

❤ Burung Puyuh Masak Sup Ala Thai

Saje je nk mengumpul resipi dari Burung Puyuh nih ... harap2 dpt dijadikan sbg sumber rujukan aku suatu hari nanti kan ...?




SUP BURUNG PUYUH ALA THAI

6 ekor burung puyuh~dipotong dua bahagian
1 bunjut sup tulang
2 inci kulit kayu manis
2 biji pelaga hindi
3 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
1 pelepah batang saderi~dipotong nipis
2 labu bawang besar~dibelah empat
3 biji tomato~dibelah empat
9 biji cili api thai~diracik( boleh kurangkan dan boleh ditambah)
Air secukupnya
Garam secukup rasa


Bahan Hiris/Racik

5 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
2 inci halia 2 inci lengkuas


Untuk Hiasan

daun saderi~diracik
daun bawang~diracik
cili api~diracik
Bawang goreng.
Limau nipis
Cara Membuatnya

1. Tumis sekejap perkakas kasar( kayu manis, pelaga hindi, bunga cengkih dan bunga lawang) dan sup bunjut. Masukkan bahan hiris dan tumis sehingga garing.

2. Masukkan air secukupnya dan biarkan kuah mendidih selama 10 minit.

3. Masukkan burung puyuh, dikacau dan biarkan sehingga burung puyuh masak

4. Masukkan saderi, bawang besar, tomato dan garam. Kacau seketika. Angkat dan hidangkan

5. Taburkan daun bawang, daun saderi,bawang goreng dan perahkan asam limau sebelum dimakan.





♥Terima Kasih Sudi Baca Dan Komen Corat Coret Acik Wawa ♥

March 4, 2009

❤ Rahsia Terbongkar

Baru sehari selesai Majlis Pertunanganku bersama Affiz , x tau lh ini berita suka atau duka ... kami baru dapat tau siape sebenarnya dalang yg selalu mencuri duit dan barang dari cc aku nih ...
Itu lah orang cakap kan sepandai pandai tupai melompat akhirnye tersungkur kat tanah juge ... Kisahnye apabila seorg bdk yg tak berpuas hati dgn kawannye g btau affiz cam ne duit kat cc ni kerap hilang n dia btau lah name budak tuh ....
So , bile affiz soal siat suspek ... n mmg betul dia yg mencuri bersama-same konco-konconye ... Bengang tu mmg bengang derang tu regular customer tuh .. tiap2 hari lepak kat sini ... sampai hati tu derang buat cenggitu ....
So, semalam seorg dh ganti RM 100.00 tggl 3 org lagi belum bayar duit aku tuh ... budak2 dh pandai mencuri sampai RM 350.00 tu derang ambik ... geram tol laaahhh ... Tp Alhamdulillah dan aku bersyukur sgt Allah tunjukkan semuanye ...


♥Terima Kasih Sudi Baca Dan Komen Corat Coret Acik Wawa ♥

March 3, 2009

❤ Aku Bertunang ..??

Alhamdulillah aku bersyukur sangat pada Ilahi kerana semuanye berjalan dgn lancar semasa hari pertunangan ku bersama Mohd Haffiz ... Tp bila di fikirkan balik mcm x percaya aje aku dh bertunang ... hehehe x leh nk notty2 g lah pulak ...
Aku berharap dan berdoa semoga perhubungan kami ini tidak banyak halangan yg akan melanda ... yerlah rasenye mase kami couple pon mmg dh banyak dugaan dan halangan yg menimpa tp Alhamdulillah dapat bertahan sehingga kini ... Lepas ni tinggal buat persiapan utk perkahwinan pulaknyer ...
Selepas Majlis Pertunangan Kami


Aku bersama-sama bakul buah-buahan

cincin merisik dan cincin tunang

Disaat Mandak menyarungkan cincin di jari kiri dan kanan aku

posing kat atas katil lh pulak

bersama bakul buah-buahan pemberian kak kotot











♥Terima Kasih Sudi Baca Dan Komen Corat Coret Acik Wawa ♥

❤ Sekitar Majlis Pertunanganku

Kak wan , Kak Ina dan Kak Eila yg banyak membantu menyiapkan lauk pauk di dapur ... terima kasih sgt pada mereka...


Kak Ngah , Abg Eitok dan Kak Eira tima kaseh sesangt

Bergambar bersama-same anak saudara yg turut membantu ....


Ini pula adelah hantaran dari pihak lelaki iaitu sebanyak 15 dulang bertemakan warna hijau .... Kesemua hantaran itu adalah hasil kreativiti Ani dan Cik Na ... tq sesangat kat mereka kerana sudi membantu menyiapkan hantaran bagi pihak lelaki ...

Ini adalah sebilangan hantaran dari pihak perempuan kepada pihak lelaki ... Tema warna dari pihak perempuan adalah warna purple ... x tau lah cam ne bleh terpilih warna ni kan ... Tp bila dh siap nmpk cantik sgt .... aku rase lah kann ... Sebilangan dr hantaran tu ade juga hasil dari kreativiti aku ... tu pon pakai bedal jer lah ... dlm seminggu aku menyiapkannye ... dan aku rase berpuas hati sgt dgn hasil kerja aku tuh ... Maklumlah dh lah tangan aku ni kaku x penah rase nye buat menda2 cenggini ... ikut pale otak yg terlintas jer ...

Alhamdulillah dan syukur sgt coz ramai juga yg memberi sumbangan utk hantaran tu antaranye :-

Kak Ina - Buah-buahan
Kak Eila - Kek Sarawak
Kak Ngah - Buah Anggur
Kak Eira - Coklat
Kak Wan - 2 dulang utk Puding
Kak Long - Gula-gula dan Coklat
Mak Wo - Kueh Kacau Keledek dan Labu
Kak Kotot - Buah-buah 1 Bakul, Ferrero Roche 1 Kotak dan Bahulu 1 tupperware siap berhias.
Eca - Bawa kueh donut utk sarapan pagi
Abg Eitok - Ayam 5 ekor
Abg Mie - Ayam 6 ekor

Terima kasih pada semuanye kerana sudi memberi sumbangan tersebut.




♥Terima Kasih Sudi Baca Dan Komen Corat Coret Acik Wawa ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Fully Design By Cik Rose Cute | For ADEK M@NJA 2013 ©| Best View: Google Chrome