November 2, 2013

Nasi Tomato

Alhamdulillah, siap dan jadipon my Nasi Tomato yang sedaaapp .. heeee, sedaaap ke? Biasanya kalau beli kat luar atau kat pasar-pasar malam atau bazaar ramadhan jarang dapat rasa Nasi Tomato yang ada rase tomato ... betul tak ...? yer laaa faham, nama pon berniaga kan ... kalau buat sendiri baru puas hati, letak laa nak letak berapa biji tomato ikut suke korang laaa ....

Resipi Nasi Tomato:-
2 cawan beras - aku guna beras jati je (basuh dan tos)
3 cawan air
1 sudu marjerin
1 bj bwg besar - dihiris
1 bj bwg putih - dihiris
1 inci halia - dihiris
1 btg seras - titik
buah pelaga
bunga lawang
kayu manis
1 tin puree tomato

Cara memasak:-
1. Panaskan marjerin dalam rice cooker, bile dah cair tumiskan semua bahan-bahan seperti di atas kecuali puree tomato.
2. Tumis sampai naik minyak, kemudian masukkan puree tomato, perasa dan garam
3. Kemudian, masukkan beras sangai laa sampai ramuan semua tu sebati baru masukkan air.



 Resepi Ayam Masak Merah :-
{ korang semua kena try resipi sebab memang sedaaappp, resipi dari my niece}

Bahan-bahan :-
1 ekor ayam - potong 12 (goreng setengah masak)
4 sudu - cili blender (campur dgn bawang besar dan bawang putih)
1 inci halia - hiris
bunga lawang dan kayu manis
1 cawan santan pekat
2 sudu sos cili
2 sudu sos tomato
daun sop + daun bawang bawang

Cara-caranya :-
1. Tumiskan bunga lawang dan kayu manis , masak sekejap je baru masukkan cili blender, masak sampai terbit minyak.
2. Masukkan halia, sos cili, sos tomato, gula, garam dan perasa
3. Kalau kuah agak kering, tambah air sedikit
4. Masukkan ayam goreng setengah masak, gaul sebati baru masukkan santan pekat dan daun sup + daun bawang.

 Resepi Pajeri Bombay

Bahan-bahan :-
1 biji Nenas - hiris dan rebus bersama sedikit gula
2 bj bawang besar - hiris
3 bj bawang putih - hiris
1 inci halia - hiris
10 bj cili api - hiris
1 btg serai - titik
kulit kayu manis dan bunga lawang
biji sawi
2 sudu besar rempah kari +1 sudu besar serbuk cili (bancuh dgn sedikit air)
1 btg timun - buang biji dan hiris mancis
1 btg lobak - hiris mancis
daun kari
cili besar untuk hiasan

Cara masak :-
1. Tumiskan daun kari, kulit kayu manis,bunga lawang, serai, bahan-bahan hiris sampai kuning sedikit
2. Masukkan serbuk kari yg sudah dibancuh bersama serbuk cili, masak smpi terbik minyak.
3. Masukkan nenas yang sudah direbus, timun dan lobak.
4. Masukkan biji sawi, cili besar, garam, perasa dan sedikit gula.

Cubalah resepi-resepi yang saya beri ni, InshaAllah anda akan puas haaatiiii ....
.
.
.
.
Selamat Mencuba!!!




♥Terima Kasih Sudi Baca Dan Komen Corat Coret Acik Wawa ♥

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Fully Design By Cik Rose Cute | For ADEK M@NJA 2013 ©| Best View: Google Chrome