February 3, 2008

.:: Budak Kecik @ Adek Botak ::.


Budak kecik / adek botak atau pon istilah laen nye (toyol) adalah sejenis makhlus halus yang di bela atau di pelihara oleh orang tertentu utk mengaut keuntungan dgn cara yg salah ... ni ape yg aku faham lah tntg istilah budak kecik ni ... Makhlus halus ni di pelihara adalah utk kepentingan sndr dan utk menyusahkan orang lain ... Selain tu, aku bleh istilah kan jugak budak kecik ni sbg penyakit keturunan sbb nye ... klau asal keturunannye ade bela budak kecik ni, klau org tu dh meninggalkn dunia ni , makhlus halus peliharaannye harus di turunkan kepada anak-anak seterusnye ke cucu cicitnye smpi berapa keturunan entah aku pon tak tau lah kan .... tp nye klau asalnye dah bela menda tuh nak di buang dah susah coz mase mule nak membelanya kena sign agreement dulu dgn bdk kecik ni .... ingat senang ke nak lari kalau dh sign agreement dgn budak kecik ni .. jgn main-main tau , mcm kite lah kalau beli pape like umah ke , keta ke apa ke ... klau dh sign agreement klau kite tak bayar ingat senang nak lari ke ... paling kuat pon name 'black list' kat bank tak pon kena isytihar 'bankrup' ... klau korang nk tgk rupe budak kecik ni mcm nilah lebih kurang mukanye n body nye ....
-: ni derang imagine rupa toyol tu mcm ne :-




-: Ni yg real punye ... (ngeri tak ) :-


Bukannye ape , aku nak ketengahkan isu ni coz w'pon kite ni dh moden hidup dlm zaman IT tp jgn lupe ... menda2 ni masih aktif lagi tau coz aku dh terkena 2 kali ... Mule tu aku mcm tak percaya tau , klau org duk bercerita tentang menda2 mcm ni .. aku iye kan aje lah ... Al kisahnye , dulu aku ade bukak biz MLM kat Bandar Nilai, N9 .. Aku bukak biz tu dgn biz partner aku ataupun upline aku ler coz dia yg rekemen kat aku utk bukak biz ni .. Act aku kenal dgn dia mase aku tgh keja lagi as shipping clerk kat J & E Hall Refrigeration kat Banting, so mase tu keja clerk gaji bape sangat kan ... aku nak bayar keta lagik , loan lagik ... so aku cari inisiatif lain utk try biz MLM ni utk cari side income ... So mase tuh aku jumpe lh upline aku ni utk dgr taklimat psl biz ni, aku mcm berminat plaknye utk join coz dia kate ... modal sekali seumur hdp, tak yh cari downline, edar flyers ajer ... tak yh bagi taklimat coz upline ni akan tolong ... sehari kite buat bleh cecah rm384/day ... so aku pon join lah .... Mase tu aku buat secara part time dgn di bantu oleh upline aku nih ... Oklah ade jugak yg join kat bawah aku nih ... Mase aku buat biz ni secara part time hbgn aku dgn upline aku ni mmg ngam giler lah ... So satu hari tu, abg aku call dia nak bagi modal suoh aku buat biz ... aku btau upline aku psl hal ni .. so dia kate bukak lah center .. bleh dpt utng byk coz byk benefit klau kite bukak center ... Nak di pendekkan citer , aku pon setuju utk bukak center kat Nilai, abg aku setuju tp dia ragu2 plaknye pasal nk buat share partner ... aku ckp upline aku ni ok , baik ... so no hal lah lagi plaknye klau aku bukak sorang2 masalh siket coz aku mmg takde pengalman dlm biz mcm ni ... so dia bleh back up kan ...


Bila dh operasi tu , utk sementara waktu dia yg tolong jaga office tu coz aku kena bagi notis sebln utk resign .. mase nak resign tu punyelah susah coz my bozz Lun tak bagi resign ... berbuih jgklah mulut dia merayu suoh jgn resign , ye lah aku ni kan pekerja kesayangan dia ... tp Lun mmg besh .. sporting punye bozz klau aku ade problem pasal keja atau pon dgn org lain dia mesti tolong punye ... hehhehe mizz u Lun ..


1st day tu jejakkan kaki kt offiz tu kitorang buat kerja2 pembersihan lh kan ... dr pihak aku ni, aku bawak abah,kak ina n anak2 dia ... dr pihak upline plak nye dia bawak suami,anak2 & org gaji dia ... nak jimat kos so bawak family je lah , banjer mamam ajer ... Masa tuh aku ade bawak cash dlm RM1k ... tolak beli carpet utk offiz tu sebyk RM380 n beli brg lain ade lagi baki dlm RM600 ... lepas tu seingt aku, aku mmg tak beli pa pe ... Keesokannye bile aku nak g offiz kt Nilai , aku nak beli top up ... duit aku short 250.00 semuanye not 50 ... alangkah terkejutnye aku ... tp aku buat biase ajer lah ... maybe aku salah kire ke aper kan .. Lepas tu kan, duit aku kerap je hilang 50 50 ... kat dlm dompet lah .. tp yg pelik nye nape not 50 je yg ilang ... tu yg aku musykil ... nak menangis pon ade tau ... aku btau lah upline aku ni pasal hal ni ... so dia ckp klau duit besar tu di gulung than di ikat gune getah ke ape .. tak pon stappler lah .. maybe toyol yg amik ... Tp mslhnye duit aku tak pernah ilang kt tmpt lain mesti ilang kat offiz aku kt Nilai ni ... Ade 1 hari tu , ade downline nak bayar duit .. so dia punye harga rm456.00 .. Mase tu waktu maghrib aku pon smpi lmbt kan ... so aku suoh upline aku ni kire ... aku nmpklah dia ni kire smpi 2x kan ... bile dh siap kire tu aku terus bgks kat borang ahli & stappler dgn duit2 tu skali coz nak bank in esok pagi nye ... Esok pagi nye bile smpi kat offiz aku kire balik ... aku kire ade rm406 ajer ... 5 kali jgk aku kire , x puas ati aku suoh member aku ni kire kan ... betul lh ade 406 jer ... so bile aku sms upline aku ni .. dia kata dia kire betul 456 .. so aku tak puas hati , aku ckp kt dia nak call downline aku .. betul ke dia bagi 456 ...? Than dia ckp tak yah lah btau dia ... so ape maksudnye ...? Aku lh yg kena ganti 50 tuh ... adesh ... masa tu marah jugak tp aku ckp kt dlm hati maybe bkn rezeki aku .. tp aku tak syak dia paper lah ...


Than, bile dh sbln aku pon resign lah so bleh fully kat center Nilai tuh .. bile kat sane adelah dlm semnggu kemudian .. duit aku hilang 350.00 ...? Meraung aku beb .. So masa tuh aku call upline aku ni pasal hal nih ... dia terkejut jgk pasal hal ni ... lepas aku call upline aku ni x lama lepas tuh upline aku yg kat klang ni call aku, dia tanye lah betul ke duit aku hilang coz upline aku ni ade btau dia ... Than dia ckp kt aku ... Dia bkn nk tuduh , tp duit dia pon baru ilang dlm 100 lebih ... kisahnye upline aku ni dtg center klang bawa makanan ape kat sane .. so derang mkn lah makanan yg dia bawak tuh ... tak lama lepas tuh bile upline aku ni balik dia check duit dia dh takde ... dulu masa kat center banting pon same duit dia hilang 300 lebih bile upline aku ni bagi makan ... so dia syak lah ... lagi 1 upline aku klau g mane2 hand bag dia mesti tak berzip lepas tu 'purse' mesti letak kat atas .. pastu hand bag nye bleh plak dia letak merata2 ... kitorang ni risau gak lah klau duit dia hilang ke ape kan ... tp dia tak pernah mengadu pon duit dia hilang ... so upline yg kt klang ni syak lah maybe upline aku ni yg amik ... Subhanallah aku punye perasaan lah masa tuh kan .. Allah aje yg tau ...


Lepastu, aku mengadu lah kat mak abah n abg sas coz dia yg bagi modal kan .. lagi pon aku dh kehabisan duit .. nk mengganti lagi duit yg hilang tuh ... so abg sas decide suoh separate je dgn upline aku tuh ... coz duit aku je yg kerap ilang ... so aku btau lah upline aku ni yg aku nak seperate than dia pon setuju .. & aku pon dh ganti balik modal yg dia dh kuarkan kat center tuh ... tp w'pon dh seperate dgn dia , dia masih lg boleh dtg center ke Nilai coz d'line dia pon ramai kat sini ... So, ade 1 hari tu dia dtg waktu tgh hari coz ade appointmen kt Nilai ... mase tuh aku pegang dlm rm500 .. tp aku kepit lah beg aku tuh, dia mcm biase aje cuma tak seramah dulu ... bleh lagi tdo2 kat center aku tuh mcm biase ... lepas dia balik aku pon solat Zohor than lepas bg salam tuh aku bleh tergerak hati nk tgk 'purse' aku tuh .. Ya Allah ilang lagik rm300...? terus aku nangis maut punye ... Than, aku terus balik umah ... smpi umah aku ngadu kat mak than mak ajak g tgk ... rupa2 nye duit aku di curik dgn bdk kecik ade org letak menda tu kat dlm center aku tuh ... orang pompuan yg letak ... so aku ngadulah kat d'line aku tuh ... dia pon ade ckp tanda2 org tu membela ... kite tgk anak mata dia .. klau tak bergerak maksudnye adelah tuh ... yg kedua nye dia bukak sentiase hand bag dia tu supaya bdk kecik tu senang nk m'hantar duit yg dia amik tu letak kt dlm hand bag tuh ... subhanallah ... lagi pon d'line aku dpt rase menda tu ade kat dlm center tuh ... pastu aku pon ade gk teringt yg anak buah aku si ery tuh .. pernah dtg center aku tuh balik je terus dia demam .. rupe2 nye dia ade ternampak bdk kecik tuh ... patutlah maknye ckp .. klau waktu mlm dia takut nak bukak mata .. ade hantu katanye ... bdk umo 3 thn kan ...


Tp yg klakarnye ... mase tuh kitorg b'kumpul kat center aku nak g HQ kat PJ .. so upline aku ni dtg awal .. aku saje nak serkap jrg dgn dia ... aku ckp lah " k. r.... wa dh g tgk bomoh katenye ade toyol kat center ni ... tu yg duit wa tu kerap ilang " .. so dia kata lah ... " ya ke wa meremang lah bulu roma akak ni" sambil kegelian lah dia kan ... " than aku ckp lagi .. "entah2 dia ikut k.r.... kot " ... dia balas balik " eh biar betul wa , nnt lah akk pon nak g tgk2 kan jgk ... manelah tau kan " ... pastu aku ckp lagik " Ye lah asek duit wa je yg hilang, duit k.r.... takde pon" .. terus berubah muka dia ... 2 hari lepas tuh dia ade dtg center lagik ... dia bawak air 100 plus dlm tin, bg kat aku ... tp aku tak usik pon ... tkt nak minum ... dia ckp ..." wa akak dh tgk kan dkt bomoh Batu 10 dia ckp benda tu ikut akak dia tumpang kat badan akak lah, rasanye tu si Zainon punye dia letak kat badan akak ... tp akak dh suoh bomoh tu pisahkan dkt badan akak ni dh ..." klau korang lah kan ... korang percaya ker ...? Lagi pulak upline aku ni pernah ckp arwah ayah dia tu bomoh ... dia meninggal pon sbb gaduh ant bomoh ... arwah ayah dia tu di jaga oleh seekor harimau belang ... rimau tu yg jg ayah dia ... duk kat laman umah ... mcm2 lah dia cita mase ayah dia tgh nazak dulu ... malas plak nak cite lebih2 kt blog nih ... pastu ade sorg kakk ni yg sekampung dgn upline aku ni dia ckp lah .. dulu arwah nenek dia tu bleh tahan jgk kesaktiannye n di turunkan kat arwah ayahnye ... lepas arwah ayahnye meninggal dia wariskan kat sape ...? tu upline aku tak cite plak .. lepas tuh kakk yg sekampung dgn dia pon ade tmbh ckp .. dia tau jgk yg upline aku dulu mase anak daranye panjang tangan .. so dia ingt kan lepas kawin bleh berubah tp dia gunakan taktik lain plaknye ... huhuhuhu ... bile aku dh tutup center kat Nilai ... upline aku buat hal ... dia buruk2 kan name aku ... dia jaja2 nama aku kat semua org ... tp aku biarkan aje ... biarlah yg pasti biarlah keluarga & Allah swt sj yg tau ... who i am ...


Cukup dgn kisah tu, aku dh rase fobia dgn bdk kecik ni ... tp tmbul balik lah plaknye ... al kisahnye semalamlh kan ... aku siapkan lap top sorg bdk pompuan ni .. kena format lah .. so aku charge rm50 ... dia bg lah not 50 ... bdk tu mmg peramah lah ... dia baru balik dr indon coz study kat sane ... than bila dia balik aku letak lah duit tu kat dlm laci aku ni bersama duit2 yg lain ... bile aku tgk balik duit 50 tu dh takde ...?? merata aku cari siap buat spot check kat bdk2 dlm cc ni ... mmg tak de duit tuh ... kebetulannye mak aku d ajak berubat kampung kt Pulau Carey ... aku terus tpon mak aku suoh dia tgk kan ... mak aku ckp yg amik duit aku tu org pompuan ... bukan bdk n bukan org tua ... remaja ... aku rase org yg bagi aku not 50 nilah dia tarik balik ... huhuhuhuhu ... abg rahim pon ckp menda yg sama jgk .. biase jgk kes mcm ni berlaku kat area sini ... so kitorg dh im sape punye keja .. kebanyakannye org2 kaya kat area sini ... caranya .. derang beli barang kat kedai lah ... contohnye harga barang tu rm5 dia bagi rm50 .. so pekedai tu pulangkan rm45 kan ...? tp lepas nye duit yg org tu bagi yg rm50 tu pon turut hilang .. so maksudnye dia untg rm45 buta2 lah kan ... klau 1 hari dia buat kat 10 kedai ...? korg kire je lah income dia 1 hari tuh ... So abg rahim nasihat kan kt aku ... klau org tu dtg lagi bagi duit .. asingkan duit dia tuh n letakkan pin ... nnt bdk kecik susah nak ambik ... hmmm... wallahualam ...



♥Terima Kasih Sudi Baca Dan Komen Corat Coret Acik Wawa ♥

1 comment:

GunBlade said...

sujud, mintak tolong pada Dia...

dah mintak tolong, kene yakin yang Dia akan tolong!!

lepas tuh barulah letak pin ke ape..

yang halang budak kecik nih Dia jugak.. yang izinkan budak kecik nih buat kerja haram nih pon, DIa jugak... kene paham tuh.. :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Fully Design By Cik Rose Cute | For ADEK M@NJA 2013 ©| Best View: Google Chrome